grootzakelijke energie
Blog

Zakelijke energie aan huis: dit moet je weten

Als zelfstandig ondernemer zonder kantoorpand is de kans groot dat je vanuit je eigen woning werkt. Wanneer je net bent begonnen met ondernemen, weet je wellicht niet goed hoe je dat moet regelen wat betreft energie. Kies je bijvoorbeeld voor een zakelijk energiecontract op je thuisadres of ga je voor particuliere energie? Om je een handje te helpen hebben we in dit artikel enkele tips voor je verzameld. Deze gaan onder andere over of zakelijke energie op je privéadres goedkoper is dan particuliere energie voor zakelijk verbruik en over het aftrekken van bepaalde zakelijke energiekosten bij de Belastingdienst.

Gunstige prijzen bij zakelijke energie aan huis

Een van de grootste redenen om te kiezen voor zakelijke energie aan huis is dat je als ondernemer ruim de keuze hebt in het diverse energieaanbod voor scherpe prijzen. Hierbij geldt dat je als baas van een bedrijf vaker kunt genieten van goedkopere energie dan wanneer je kiest voor particuliere energie. Je energierekening wordt ook nog eens lager wanneer je meer energie afneemt en wanneer je een ‘vast’ contract afneemt voor een langere tijd. Hierbij is er wel een verschil tussen kleinzakelijke verbruikers en grootzakelijke energie. Over het algemeen heb je met een thuiskantoor te maken met kleinzakelijke energie met een aansluiting van 3 x 25 ampère. Voor grootverbruikers gelden, logischerwijs, andere regels dan voor kleinverbruikers. 

Snelle en vaak betere service bij zakelijke energie

Een ander groot voordeel van zakelijke energie op je thuisadres is dat service hoog in het vaandel staat bij dergelijke leveranciers. Natuurlijk willen energiebedrijven met particuliere klanten hun klanten ook op de juiste manier helpen, maar wanneer je een zakelijk energiecontract hebt zul je zien dat de service vaak nóg beter en sneller is. Heb je bijvoorbeeld een probleem met je zakelijke energie aan huis of heb je hulp nodig bij een bepaalde kwestie? De kans is groot dat je met slechts één telefoontje geholpen bent. Vandaag de dag vind je binnen no time een zakelijke energieleverancier die het beste bij jouw wensen past. Op de website van Minder.nl vind je een zakelijke energievergelijker waarmee je een passende leverancier kunt vinden. Deze onafhankelijke vergelijker laat binnen enkele stappen zien welke zakelijke leverancier het meest overeenkomt met jouw vraag.

Zakelijke energiekosten thuis aftrekken bij belasting

Ben je zelfstandig ondernemer die het grootste deel van het werk thuis gedaan krijgt dan kun je bepaalde onderdelen aftrekken bij de Belastingdienst. Dit geldt voor zowel particuliere als zakelijke energiecontracten; bij een particulier contract wordt alleen het zakelijke verbruik verrekend. Je mag een deel van de btw aftrekken wanneer je één bepaalde ruimte in huis puur gebruikt als werkruimte. Deze ruimte moet een eigen ingang hebben, moet over eigen sanitair beschikken en zou verhuurd moeten kunnen worden aan een derde partij. Met de zogeheten oppervlaktemethode reken je precies uit hoeveel je zou mogen aftrekken bij de belasting: kantoorruimte in m2 / totale woningoppervlakte in m2 x jaarlijkse energiekosten. Weet je niet zeker of en wat je precies mag aftrekken? Schroom niet om hulp te vragen bij een belastingadviseur of boekhouder.

 

Geef een reactie