Blog

Thuiswerken: zo creëer je een fijne werkplek aan huis

Thuiswerken is inmiddels heel gewoon geworden. Voor werkzaamheden zoals software- of webdeveloper, dataverwerking of marketing, heb je meestal alleen een computer nodig, en dus kiezen veel werkgevers er voor om hun werknemers thuis te laten werken. Het kan natuurlijk ook zijn dat je zelfstandig werkt als online coach of eigenaar van een webwinkel. Zelfstandig thuiswerken heeft voordelen, zo heb je veel meer vrijheid je kunt lekker in je eigen tijd en op jouw manier aan de slag. Thuiswerken vraagt echter wel om zelfdiscipline en het kan enorm helpen om een plek te creëren die stimuleert om te werken. In deze blog heb ik daarom twee belangrijke tips voor jullie om zo’n werkplek te maken of te verbeteren, waardoor je meer voor elkaar krijgt in de tijd die je thuis werkt.

Een geschikte werkplek

Het is om te beginnen belangrijk om goed te zitten. Een correcte zithouding zorgt er namelijk voor dat je actief kunt blijven en voorkomt dat je lichamelijke klachten krijgt zoals rug- of nekpijn. Dit geldt voor een werkplek op kantoor maar net zo goed voor werken in je eigen huis. Op een kantoor worden er vaak strenge eisen gesteld voor een geschikte zitplek. Een bedrijf heeft vaak een verplichte preventiemedewerker in dienst om deze eisen te controleren, en samen met werknemers te kijken of de werkplek hieraan voldoet. Thuis heb je deze extra controle niet en ben je zelf verantwoordelijk voor een goede manier van werken.

Een bureaustoel kan een enorm verschil maken wanneer je een langere tijd moet zitten achter een computer. Een ergonomische bureaustoel ondersteunt het lichaam door mee te bewegen met je lichaam waardoor je goed rechtop blijft zitten. Je lichaam wordt zo minder belast en je blijft langer fit en geconcentreerd. Wanneer je dus een werkplek aan huis hebt, zorg dan in ieder geval dat je een goede bureaustoel hebt. Je bureau of tafel zou idealiter ongeveer ter hoogte van je ellebogen moeten staan wanneer je deze langs je lichaam hebt. Zo voorkom je belasting van je polsen tijdens het werken. Daarbij kun je een computer scherm het beste op ooghoogte hebben, zodat je nek en schouders in een rechte positie kunnen blijven. 

Een rustige werkplek

Tenslotte is een rustige werkplek uiteraard nodig om goed je werk te kunnen doen. Harde geluiden of een drukke omgeving leiden af, wat zonde is voor de kwaliteit van je werk. Je kunt een ruimte als snel rustiger maken door overbodige spullen weg te halen. Ruim kleine spullen of papierwerk op in opbergers, zodat deze niet in je gezichtsveld staan. Zet in plaats daarvan een plant of bloemen neer, dit zorgt voor een rustige uitstraling.

Persoonlijk vind ik het ook heel handig om een whiteboard te gebruiken bij mijn werkplek waarop ik bepaalde afspraken of spontante ideeen kan opschrijven. Soms plak ik er post-its op met bepaalde reminders. Deze hangt altijd in het zicht waardoor ik ook bezig blijf met mijn werk wanneer ik er naar kijk. Zo kun je jezelf extra stimuleren in je eigen werkomgeving. 

Geef een reactie