Blog

Waarom mensen hun webcam afplakken

Ingebouwde webcams op een laptop kunnen erg handig zijn. Ze staan bijna altijd goed gericht voor als je een gesprek met beeld wilt voeren. Helaas zitten er anno 2020 ook een aantal gevaren aan. Digitale inbraken zijn nog steeds aan de orde van de dag, en jouw gegevens worden ook steeds vaker onwetend gedeeld met derde partijen. Als je slim bent heb je natuurlijk enige bescherming op jouw computer, en kijk je uit met wat voor links je aanklikt, maar honderd procent beveiligd tegen een hacker ben je nooit. Eventjes niet opletten en je hebt zo een virus te pakken. Een webcam die altijd maar op jouw gezicht gericht staat, en niet met een schakelaar uitgezet kan worden is dus vrij gevaarlijk. Je kunt jezelf misschien niet helemaal beveiligen tegen hackers, maar je kunt er wel voor zorgen dat zij niets meer kunnen zien. Met een webcam cover kunnen de hackers nog zo sluw zijn, ze hebben geen mogelijkheid om hier doorheen te kijken.

Voor particulieren

Als jij een privé laptop gebruikt, dan staat deze laptop waarschijnlijk vaak in de kamer. Hierdoor is theoretisch door jouw webcam van alles te zien. Misschien word je wel gezien terwijl je net uit de douche komt, of terwijl je iets anders aan het doen bent dat niet voor andermans ogen bestemd is. Zoals ik al zei hoef je maar eventjes niet op te letten en je hebt al een virus te pakken. Bovendien kun je ook letterlijk alles goed doen, en toch een virus op jouw computer krijgen. Er worden haast dagelijks lekken gevonden in allerlei soorten software, en soms bieden die toegang tot jouw computer, zonder dat je dit door kunt hebben. Op die manier kan bijvoorbeeld spyware worden geïnstalleerd die altijd meekijkt met wat er op jouw computer gebeurt, en dus ook met wat de webcam opneemt. Het lampje dat gaat branden wanneer de webcam opneemt is ook lang niet altijd waterdicht, en hackers kunnen dit omzeilen.

Voor bedrijven

Als bedrijf wil je er al helemaal voor zorgen dat geen van jouw werknemers een virus op de laptop heeft. Als dit op een manier gebeurt waar de gebruiker niets aan kan doen, dan is een bedrijf zelfs verantwoordelijk voor de schade die de werknemer daarbij ondervindt. Als het om privacy gaat, dan geldt de privacy van de werknemer bijna altijd zwaarder. Om te voorkomen dat een virus de privacy van medewerkers schendt, kan een bedrijf het verplicht maken om een webcam cover te gebruiken. Bovendien kan je deze webcam cover bedrukken met een logo van jouw bedrijf, dus het is ook een klein beetje reclame.

Geef een reactie