Blog

De voordelen van LED verlichting

LED verlichting wordt de afgelopen jaren steeds populairder ten opzichte van gloei- halogeenlampen. Niet alleen consumenten maar ook grotere bedrijven vervangen alle lampen in LED lampen en dit zal de aankomende jaren alleen maar stijgen. Maar wat zijn nou de voordelen van LED ten opzichte van gloei en halogeen? 

LED heeft een langere levensduur

LED lampen hebben een langere levensduur dan gloei- spaar- of halogeenlampen. Een LED lamp heeft namelijk een gemiddelde levensduur van tussen de 15.000 en 50.000 branduren. Bij een gloeilamp is dit een magere 1.000 branduren en een halogeenlamp gaat gemiddeld 2.000 branduren mee. Spaarlampen komen al meer in de buurt met 5.000 branduren, maar doen nog steeds veel onder aan de LED lamp. 

LED is beter voor de portemonnee 

LED lampen gebruiken veel minder stroom dan een andere vorm van verlichting. Tot wel 80 of 90% minder energiegebruik dan een gloei- of halogeenlamp. Doorgerekend naar het aantal nodige lampen per jaar, is dit natuurlijk al snel goedkoper voor de portemonnee. 

LED is beter voor het milieu 

De grootste milieufactor bij het maken van LED lampen het gebruik van minder schadelijke stoffen. Zo wordt er bijvoorbeeld geen lood gebruikt bij de productie van LED. Zoals al eerder besproken, gaat LED ook langer mee dan bijvoorbeeld gloei- of halogeenlampen, ook dit is voordelig voor het milieu omdat er minder lampen nodig zijn voor hetzelfde aantal licht uren. 

LED lampen worden minder warm 

Een groot voordeel aan LED lampen is de temperatuur van de bol. Gloei- en halogeenlampen kunnen zeer warm worden en hier moet je na een aantal uurtjes branden dan ook niet meer aankomen. Deze hitte zorgt voor een groter risico op brand, iets waar niemand op zit te wachten. Daarnaast kan deze hitte zorgen voor kleurverandering aan stoffen en muren. LED lampen worden doorgaans minder warm. 

LED verlichting is verkrijgbaar in diverse kleuren 

LED verlichting was in de beginjaren alleen verkrijgbaar in een nogal koude witte kleur. Gelukkig is er door de jaren heen veel veranderd en zijn er momenteel veel verschillende kleuren LED verlichting verkrijgbaar. Voornamelijk met binnenverlichting led valt er veel te veranderen aan de sfeer en kleurtemperatuur van een ruimte. 

Er zitten dus veel voordelen aan het gebruik van LED lampen. Dit is vooral terug te zien in energiegebruik en uiteindelijk natuurlijk ook in de portemonnee. Daarnaast is er veel mogelijk op het gebied van kleurkeuze van LED. Het is dus niet voor niets dat vele huishoudens en bedrijven overstappen op deze variant van verlichting. 

 

Geef een reactie