Blog

Klussen zonder MDF plaat? Bijna niet voor te stellen!

MDF plaat is een geliefd materiaal voor de handige (of iets minder handige) klusser. Want deze plaat van geperst hout is gemakkelijk te bewerken en is in veel varianten beschikbaar. Je kunt er van alles mee maken, van binnen tot buiten, van droog tot nat, van muren tot meubels. Je maakt het met MDF plaat. Wat ook heel handig is, is dat je deze platen gewoon online bestelt. Je bestelling wordt dan, op de afgesproken dag, bij je thuis bezorgd en dat scheelt veel gedoe. Niet iedere personenauto is namelijk geschikt voor het vervoeren van grote platen MDF of ander plaatmateriaal.

Het bewerken van MDF plaat is gemakkelijk

MDF is wel stevig, maar doordat het bestaat uit houtvezels die met hars in elkaar geperst zijn, is het niet zo hard als massief hout. Dit maakt dat MDF plaat het ideale materiaal is om mee te werken. Je kunt het zagen met de handzaag of een figuurzaag, maar natuurlijk ook elektrisch met een decoupeerzaag of een cirkelzaag. Schuren na het zagen is altijd verstandig. Zagen zorgt er namelijk voor dat de vezels wat gaan uitsteken. Voor het mooiste resultaat is licht opschuren van de gezaagde kanten dan wel belangrijk. Ook de nabewerking van het hout is niet moeilijk. Omdat het om geperste vezels gaat is het wel belangrijk om het MDF rondom in de grondverf te zetten, ook als er maar een kant wordt afgelakt.

Wat kun je met MDF?

Gewonen MDF kun je gebruiken voor het maken van bijvoorbeeld meubels. Denk dan aan een zelfgemaakt bed voor je kind of een leuk bankje voor bij de eetkamertafel. Vochtwerend MDF kun je gebruiken in natte ruimtes als de keuken en zelfs de badkamer. Door de speciale groene platen te gebruiken voorkom je rot en schimmelvorming. Er is zefls speciale MDF voor buitengebruik. Al wordt dan wel aangeraden om de platen rondom goed te behandelen met bijvoorbeeld lak of beits. Zo voorkom je kromtrekken van de platen.

Speciale eisen? MDF is er voor je!

Ben je bezig een extra muurtje op je kantoor te plaatsen? Dan is het wel van belang dat ook dat muurtje voldoet aan alle eisen. Het is dan bijvoorbeeld belangrijk dat dat muurtje wordt gemaakt van speciaal brandwerend materiaal. Gelukkig hoef je hier niet ver voor te zoeken. MDF plaat bestaat ook in brandwerende vorm. Je ziet het, met MDF kun je werkelijk alle kanten op. En iedere soort is gemakkelijk te be- en verwerken.

Geef een reactie