Blog

DIY: Zelf een marmer look tafel maken met epoxy

De meeste mensen denken dat epoxy enkel gebruikt wordt voor grote klusprojecten. Maar wist je dat je epoxy ook heel goed in kunt zetten voor bijvoorbeeld leuke DIY projecten? Je kunt bijvoorbeeld zelf een mooie tafel maken met marmer look tafelblad! Epoxy is voor veel verschillende soorten klussen inzetbaar, en daarom is het ook zo populair om te gebruiken door zowel professionele als hobby klussers!

Lijmen met epoxy

Dankzij de veelzijdigheid van epoxy kun je werkelijk alle kanten op. Zo kun je ervoor kiezen om te werken met epoxy lijm als je houten oppervlaktes goed en stevig aan elkaar wilt lijmen. Het voordeel van epoxy lijm is dat het zeer goed hecht op verschillende ondergronden. Daarnaast is de lijm ook nog eens ijzersterk. Je kunt er dus vrijwel van alles mee aan elkaar lijmen en ervan uit gaan dat het goed blijft zitten. Epoxy lijm is simpelweg epoxy verdikt met vulmiddel. Je kunt de lijm dus prima zelf maken en zo zelf de dikte ervan bepalen, afhankelijk van je project.

Giethars

Epoxy is een giethars bestaande uit 2 componenten. Als je deze samen voegt ontstaat er een chemische reactie. Die chemische reactie zorgt ervoor dat de giethars keihard wordt. Het gave van epoxy is dat het een mooie glanslaag heeft als het is uitgehard. Dit maakt de giethars aantrekkelijk om mee te werken. Als je werkt met twee verschillende (of zelfs meerdere) kleuren epoxy, kun je heel gemakkelijk zelf een marmerachtig oppervlak creëren. Dankzij dit effect kun je met epoxy aan erg leuke DIY projecten werken, zoals het maken van een gave salontafel met "marmeren" tafelblad!

Zelf een tafel maken

Gebruik epoxy lijm om zelf een tafel met openstaande rand in elkaar te zetten (of koop een kant en klare tafel als je niet zo goed bent in houtbewerking). Maak vervolgens twee verschillende kleuren epoxy (volg de instructies op de verpakking of check tutorials op YouTube) in afzonderlijke bakken. Giet één van de twee kleuren epoxy voorzichtig over het tafelblad. Dip vervolgens een satéprikker in de bak met de andere kleur en teken sierlijke patronen in de uitgegoten kleur. Zodra de giethars volledig is opgedroogd en uitgehard is, heb je een prachtige zelf gemaakte koffietafel met marmer look tafelblad!

Veiligheid

 Als je met epoxy werkt, is het ontzettend belangrijk dat je de juiste gezondheidsvoorbereidingen treft. Je kunt namelijk een allergie voor epoxy ontwikkelen als je er te vaak mee werkt. Draag daarom altijd speciale handschoenen om de huid te beschermen. Ook het inademen van epoxy kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Maak dus gebruik van een mondkapje.

Geef een reactie