Blog

Word een duurzame MKB-ondernemer met deze tips

Het is nooit te laat om aan de slag te gaan met duurzaamheid binnen je bedrijf. Sterker nog: steeds meer ondernemers in Nederland hebben interesse in duurzaam en groen ondernemen. Energiebesparende maatregelen worden steeds vaker genomen – deels omdat het door de Wet Milieubeheer verplicht is en deels omdat bedrijven zelf iets willen betekenen voor de wereld. Wat je reden ook is om over te stappen op een groener bedrijf; het is in ieder geval een goede zet voor je onderneming en voor het milieu. Wil je graag duurzamer ondernemen maar weet je niet waar je moet beginnen? In dit artikel lees je een aantal handige tips dat je direct kunt toepassen.

Stap over op groene energie voor je bedrijf

Een van de gemakkelijkste stappen die je kunt zetten, is de overstap naar groene MKB energie of groene grootzakelijke energie. Tot op een paar jaar geleden was groene energie voor veel ondernemers en particulieren onbereikbaar. De prijzen lagen veel te hoog en er was te weinig informatie beschikbaar over deze verantwoorde manier van energie afnemen. Dat is vandaag de dag geschiedenis. Er is volop keuze uit groene energieleveranciers die allen kunnen stunten met hun prijzen. Door gebruik te maken van een zakelijke energievergelijker vind je ook voor groene energie de beste deal. Op Energie-Zakelijk.nl vind je zo’n handige vergelijker waarmee je direct aan de slag kunt gaan. Wanneer je groene energie afneemt, maak je gebruik van energie die is opgewekt met behulp van zonnepanelen of windturbines. Een natuurlijke vorm van energie dus!

Begin zelf met opwekken van groene energie

Je kunt natuurlijk ook nog net een stapje verder gaan: wat dacht je ervan om je eigen groene energie op te wekken? Voor bedrijven zijn er allerlei voordelen te vinden wanneer zij investeren in groene innovaties voor hun pand. Besluit je bijvoorbeeld om je eigen energie te produceren met zakelijke zonnepanelen dan kun je diverse subsidies en/of vergoedingen aanvragen. Het grote voordeel van zakelijke zonnepanelen is dat je je eigen gratis stroom opwekt met behulp van gratis zonnestralen. Hierdoor ben je niet alleen groen bezig; je bent ook nog eens onafhankelijk van wat de prijzen op de energiemarkt doen. Gaan de prijzen daar omhoog dan hoef jij je geen zorgen te maken: jij maakt immers gebruik van je eigen groene stroom! Natuurlijk kost het aardig wat geld om zonnepanelen aan te schaffen. Wat handig is om te weten, is dat je die investering er al binnen enkele jaren uit hebt. Vervolgens profiteer je van gratis stroom die ook nog eens verantwoord is. Wat wil je nog meer?

Vergroen je kantoorpand voor duurzaam ondernemen

Vind je de overstap op zakelijke zonnepanelen voor nu nog te groot? Misschien kun je dan in ieder geval wat aan je bedrijfspand veranderen om het geheel groener te maken. Heb je bijvoorbeeld al eens gekeken hoe goed geïsoleerd het kantoorpand is? Vaak kun je veel energie winnen wanneer je zorgt dat de isolatie van je vloer, je dak en de muren goed geregeld is. Op die manier hoef je minder te stoken om bepaalde ruimtes blijvend warm te houden. Dat scheelt je energie én geld! Kijk ook eens naar de spullen die binnen het bedrijf worden gebruikt. Moeten alle elektrische apparaten echt de hele tijd aan? Is een printer nog nodig op je werk? Wanneer een laptop, smartphone of tablet aan vervanging toe is, is het aan te raden om eens te kijken tussen refurbished apparatuur. Zo geef je apparatuur nog een tweede leven en help je een handje mee aan een beter milieu. Kortom: kleine veranderingen binnen je bedrijf helpen al om groener te ondernemen. Je zult zien dat potentiële klanten sneller voor een groen bedrijf kiezen dan voor een bedrijf dat hier niets aan doet.

Geef een reactie