Blog

Wat te doen met je bedrijfsafval?

Bedrijfsafval, de meeste bedrijven hebben er wel mee te maken. Afval is natuurlijk nooit leuk, maar je kan er helaas niet omheen. Ook is een bedrijf zelf verantwoordelijk voor het inzamelen van bedrijfsafval. Daarom is het belangrijk om te weten wat je met dit afval moet doen. Deze blog geeft je daarom informatie over wat je met je bedrijfsafval kan doen.

Inzamelen bij de gemeente

De meest bekende manier om bedrijfsafval te verwerken, is het laten inzamelen door de gemeente. Dit kan je doen met afvalstoffen als ze lijken op normaal huishoudelijk afval. Laat je bedrijfsafval inzamelen door de gemeente, heb je twee opties. Ten eerste kan je de afvalstoffen laten ophalen door de gemeente. Ten tweede kan je het afval zelf naar het afvalstation of naar de milieustraat brengen. Dit is een goede optie indien er een afvalstation of een milieustraat in de buurt van je bedrijf is. Hierbij moet er wel betaald worden voor een reinigingsrecht, check dit dus even bij je gemeente. Daarnaast is de gemeente niet verplicht om het bedrijfsafval te accepteren. Zelfs als zzp’er kan je hier helaas niet vanuit gaan, niet eens als je vanuit huis werkt.

Inzamelen door een particulier bedrijf

Naast de gemeente bestaan er ook particuliere inzamelaars. Deze erkende inzamelaars kunnen afval vanuit huis of een bedrijfslocatie ophalen en naar erkende verwerkers vervoeren. In dit geval moet je zelf een afvalbak huren. Gelukkig bestaan er verschillende formaten van afvalbakken en daardoor kan je zelf kiezen wat het beste bij je bedrijf past. Daarnaast kan je variëren in het aantal keer dat de afvalbak geleegd wordt. Ook kan je dit tussendoor wijzigen, mocht je onverhoopt met te veel afval blijven zitten. Het is dus vooral een kwestie van proberen wat het beste op je wensen aansluit.

Recyclen

Waar je als particulier misschien nog wel eens al het afval op één grote hoop gooit, ben je als bedrijf verplicht je bedrijfsafval te scheiden. Wanneer je een vergunning hebt van de gemeente of van de provincie staat hier vaak precies in omschreven welke afvalstoffen gescheiden moeten worden. Als je geen vergunning hebt dat kan je dit nalezen bij milieubeheer. Zoek dit goed uit voor je een container gaat huren. Eventueel kan je ook een eigen container huren voor glas afval of bijvoorbeeld voor oud papier. Heb je voornamelijk afvalstoffen die bij het restafval kunnen? Dan is het waarschijnlijk niet nodig om ook nog andere containers te huren. Zelf even naar de glasbak rijden is dan vaak stukken goedkoper.

Geef een reactie