Blog

Handen uit de mouwen

Een paar jaar nadat mijn zusje en ik uit huis zijn gegaan, hebben mijn ouders een ander huis gekocht. Het is een leuke plek en erg groen, want in een bosrijke omgeving. Nu ze met pensioen zijn, verzinnen ze voor zichzelf allerlei projecten. Vaak zijn dit projecten waar andere mensen bij nodig zijn om ze te realiseren. Zoals het onder handen nemen van de tuin. Ze vonden het een goed idee als mijn zusje en ik met onze aanhang hierbij zouden helpen, zodat we elkaar meteen weer eens zouden zien. Nou is het niet zo dat we elke dag met elkaar aan de telefoon hangen, maar we zien elkaar toch minimaal eens in de maand. Ik ben natuurlijk ook niet te beroerd om te helpen als dat nodig is, maar ik heb nou eenmaal niet zulke groene vingers. Dus ik stond niet per se te juichen bij de aankondiging van het tuinproject. Maar mijn vriend zag dit juist weer wel zitten. Het was namelijk nodig om twee bomen te snoeien en hij wordt zo blij als een kind als hij een boom in mag klimmen. Ik wilde natuurlijk geen spelbreker zijn, dus uiteraard stonden wij op de afgesproken dag paraat. Mijn zusje had er al helemaal geen moeite mee gehad, want zij trok als puber al uit zichzelf het onkruid uit de tuin. Ik heb dat nooit helemaal begrepen, maar verschil moet er zijn.

Het grote en het kleine werk

Ze hadden niet gelogen dat dit een project was en geen projectje. Het kwam er ongeveer op neer dat alles wat er nu groeide eruit moest of gesnoeid moest worden, zodat zij hun ideale tuin konden aanleggen. De bomen gaven te veel schaduw, dus de mannen gingen aan de slag met de snoeizaag en snoeischaar. Ze hadden een of andere constructie bedacht om de veiligheid te waarborgen, maar ik was er niet helemaal gerust op. Gelukkig hadden ze zelf ook niet zo’n zin een been te breken, dus hebben ze het allemaal met beleid gedaan. Uiteraard zorgde dit voor de nodige tuinafval. Een afvalcontainer huren specifiek voor het tuinafval hadden mijn ouders gelukkig niet nagelaten. Dat was nou iets waar je geen groene vingers voor nodig had, dus had ik me opgeworpen alles in de container te deponeren. Ik ben dan niet goed met planten en ander groen, maar ben dan weer wel van het opruimen.

Borrelen en kaarten

Mijn zusje en moeder zijn lekker los gegaan op alle struiken en planten. Ze zijn flink in de weer geweest met de snoeischaar en de schep en hebben daarna al wat leuke nieuwe plantjes en bloemen geplant. Ik ben ondertussen aan de gang gegaan met het eten voorbereiden en borrelhapjes klaarzetten. Dat is natuurlijk vaste prik na zo’n project. En uiteraard het kaarten na het eten. Dat is namelijk een activiteit die we allemaal leuk vinden. Hartenjagen, pesten, toepen: noem het maar op, wij spelen het. Dus al met al was het een productieve dag en gezellige avond geworden.

Geef een reactie