Blog

De termen van het beleggen

Niet alleen de grote zakenmannen op de beurs in New York storten zich in de wereld van beleggen. Tegenwoordig doet iedereen het. Het is een hele goede manier om geld waar je momenteel niets mee doet, te ‘laten groeien’ als het ware. Mits je de markt goed in de gaten houdt natuurlijk. Maar goed, het kan best ingewikkeld lijken dat beleggen. In deze blog loop ik met je door een paar veelgebruikte termen. Lees je mee?

Hoe zit dat nu?

Zoals bij veel beroepsgroepen, sporten en dergelijken hoort ook bij de wereld van het beleggen een eigen taaltje. Maar veel van die woorden stammen uit het Engels en/of zijn compleet nieuw. Dus het kan zomaar voorkomen dat je op enig punt denkt: “wat zijn non fungible tokens ?”. Goed, ik zal naar de begrippen gaan.

Nieuw geld

Je hebt wellicht de term ‘cryptomunt’ weleens horen vallen. Cryptomunten zijn bijvoorbeeld Bitcoins. Dit is een online betaalmiddel. Niet zoals PayPal maar meer zoals een online Euro. Aan cryptomunten hangt een bepaalde waarde. Op die manier kan je er mee betalen en het ruilen. Cryptomunten kunnen enorm waardevol zijn of worden en je kan ze dan ook verkopen als dat voor jou gunstig is. Uiteindelijk zijn de fysieke munten die we gewoon kennen zoals de euro nog steeds de meest gangbare en de officiële manier van betalen.

Tekentjes en poppetjes

Die nonfungible tokens waar ik het zojuist over had, dat zijn tekentjes of logootjes die men kan koppelen aan een product op de zogenaamde exchange (daar kom ik zo even op), dit ‘token’ kan niet vervangen of geruild worden. Het blijft ten allen tijden verbonden aan het product als bewijs van eigenaarschap tussen het product en de koper. Het is bijna als een soort bonnetje dat niet vergaat en dat er op een unieke manier uitziet.

De digitale portemonnee

Ik noemde zojuist de ‘exchange’ al even. Dit is de plek waar cryptomunten geruild, gekocht en verkocht worden. Het is een soort digitale portemonnee. Hier kan je ook zien wat de waarden is van de munten of aandelen in het algemeen.

Welke koers?

De koers is niet de richting van het schip maar het laat zien hoe het eraan toe is met de prijzen van de aandelen op de markt. Deze kunnen omhoog of omlaaggaan en de prijs gaat met die veranderingen gemoeid. Goed in de gaten houden dus, dan weet je of jouw aandelen meer of minder waard geworden zijn.

Geef een reactie